Wat stress doet met uw lichaam en rugklachten.

Wij zien heel veel klachten die resulteren vanuit stressoren in het dagelijks leven. Er zijn verschillende stressoren welke een andere aanpak vereisen om deze op te lossen. Kort gezegd zijn de stressoren chemisch (o.a. voeding), emotioneel en fysiek. Alle drie stressoren creëren problemen in hun eigen vlak EN in andere vlakken. Zoals bijv. chemisch stressoren rugklachten veroorzaken of je herstel in de weg kan zitten. Of als je emotioneel niet lekker in je vel zit, kan dit chemisch problemen geven. Troost-eten is een voorbeeld.  Als je dieper kijkt naar de processen in je lichaam, dan zie je dat er veel meer bouwblokken (vitamines, mineralen, aminozuren) verbruikt worden bij stress dan bij rust. Het meest voorkomende voorbeeld is de kramp in de kuiten  of de rusteloze benen welke ’s nachts optreed bij periodes van stress. Magnesium wordt veel meer verbruikt ten tijde van stress, vandaar de kramp. Extra aanvullen of voeding tot je nemen met extra bouwblokken is dan toch een vereiste wil je dit op een natuurlijke wijze oplossen. Je kunt vrij snel aannemen dat als er 1 tekort ergens van is, dat er meerdere tekorten zijn.  Een pilletje van de dokter is goed om signalen stil te leggen, maar ik denk dat we allemaal wel weten dat het geen oplossing is. Sterker nog, de ‘bij’-werkingen mogen gewoon uitgelegd worden als een werking van de medicatie op het lichaam, welke andere klachten veroorzaakt waartegen regelmatig weer een andere medicatie wordt gegeven. Een mooi voorbeeld is de antiobiotica die, los van het feit dat het zo veel wordt voorgeschreven wordt waardoor het ondertussen zorgt voor een ernstige resistentie, zorgt voor een disbalans in de darmen waardoor schimmelinfecties een zeer veel voorkomend gevolg is. En zo komen we in een neerwaartse spiraal terecht. Bij crisisgevallen is medicatie zeker een oplossing. Maar voor de lange termijn is terug naar de basis en balans creëren de enige oplossing.

Welke factoren zijn dan belangrijk voor een goed herstel en een goede kwalteit van leven?

  • Sporten is belangrijk. In ons vak zorgt een goede opbouw en versterking van spieren voor een sterke rug. Maar tevens wordt overtollig cortisol en adrenaline afgebroken. Dit is wel prettig als die leeuw, in de vorm van een computer/telefoon/baas/kind/partner etc, de hele dag doorgaat. Lange duursporten creëren weer het tegenovergestelde, dus als je in een duidelijke vermoeidheid zit, danwel burnout achtige klachten voelt, dan is het niet te adviseren om langer dan 1 uur achter elkaar te sporten.
  • Gezonde voeding met tevens veel rauwe producten zorgen voor hoogwaardige bouwblokken
  • Emotionele problemen of veel negatief denken zorgt voor veel chemische processen in het brein. De hersenen ‘denken’ het lichaam ziek, letterlijk! De hersenen krijgen feedback terug naar de hersenen via een feedback loep. Bij een slecht functionerend chemisch lichaam heeft dat ook weer een effect op het brein. Mensen beseffen vaak niet wat negatieve gedachten of veel klagen met een lichaam doet. Mocht je hier meer over willen weten, er is ontzettend veel research op dit gebied. Joe Dispenza zijn boeken zijn vertaald naar het Nederlands, en wat hij aan research laat zien, vertaald in een, voor de normale mens, duidelijk leesbaar en super interessante boeken, is mind-blowing.

Klachten en allerlei problemen zijn allemaal verklaarbaar vanuit de chemie en processen vanuit het lichaam. Als chiropractor zien wij veel klachten op het gebied van de wervelkolom hierdoor. Een van de simpele voorbeelden: Als je niet lekker in je vel zit, trek je je schouders op, zet je je lichaam vast, je ademhaling gaat omhoog, je gaat fronsen. Je zet je hele lichaam vast qua spieren en wervelkolom. De fysieke stress van overbelasting is dan ook nog een grote factor die erbij komt in ons leven. Een slechte houding is bijv. de tablet nek-houding bij zowel jonge kinderen als bij de ouderen (wie ervaart niet de tintelingen in de handen bij het langer vasthouden van een telefoon of tablet of de nekklachten). Of het lange zitten wat we doen in deze maatschappij, waarbij we ook nog het liefst in onze banden hangen omdat rechtop zitten lang niet zo lekker zit als lekker hangen in de stoel of bank. Het draagt allemaal niet bij aan een snel herstel. Want feit is, iedereen heeft van binnen een universele kracht (of zoals wij het noemen een innerlijke dokter). Deze kracht werkt 24 uur per dag om alle cellen te vernieuwen, processen in je lichaam goed te laten verlopen waar wij totaal niet bewust van zijn en problemen of opgelopen schade te herstellen. Echter op eigen kracht lukt dit niet volledig. Je zult zelf stil moeten staan bij je lichaam zodat je voorwaarden (rust, bouwblokken, chemische balans) kan creëren zodat het lichaam dit herstel ook kan doen. Doe je dit niet? Dan zal het lichaam op een gegeven moment een pijn signaal of klachten geven, en dat signaal is niet altijd straight forward. Het kan op een heel andere manier tot uiting komen, zoals bijvoorbeeld het geval is bij eczeem, allergie en auto-immuunziekten. Je zult dan moeten nadenken of je het belangrijk vindt om NU te starten met voor je lichaam te zorgen of dat je de schade laat oplopen, dat je energie nog meer omlaag gaat (want dit gaat naar herstel), je niet meer normaal kunt functioneren in het dagelijks leven, processen in het lichaam totaal misgaan, en dat je dan ook nog letterlijk de rekening gepresenteerd krijgt in de vorm van hoge ziektekosten die waarschijnlijk niet allemaal vergoed worden. Wil je terug naar de basis, dan is het toch belangrijk om te gaan kijken welke disbalans en schade er is ontstaan, je voeding aan te passen, eventuele mentale hulp te gaan zoeken in de vorm van begeleiding of cursussen, en de wervelkolom te checken.

Welk effect heeft een wervelkolom dan op uw gezondheid? Alles!

Veel mensen denken dat chiropractie alleen pijnklachten verminderd. Ons doel (en passie) is niet de pijn te verminderen, want dit is een signaal dat veel te laat komt in het lichaam. Niet iets dus om op te bouwen! Maar als wij zorgen dat de basis van je lichaam (het zenuwstelsel) goed kan functioneren, in een wervelkolom die vrij is van blokkades, zodat er een ongestoorde connectie tussen brein en lichaam is, met een goede feedback loep, dan krijgt de eigen universele kracht in het lichaam de mogelijkheid om processen te herstellen. De bijwerking: pijn verdwijnt en het lichaam gaat beter functioneren. Processen worden beter aangestuurd, energie blijft daardoor over en zo kunnen we een gezonder leven leiden, die meer weerbaar tegen stress is. Onze maatschappij zou dan zeker een mooiere maatschappij zijn. Heb ik u hiermee verbaasd en wilt u meer weten? Kom dan een keertje naar onze informatieve lezing van ongeveer 30 minuten. Het is gratis en vrijblijvend en u begrijpt beter hoe u voor uw lichaam kunt zorgen en tot late leeftijd ook van een goede kwaliteit van leven kunt genieten.