Onderzoek en Behandeling

Voor de hoogst mogelijke kwalitatieve zorg en best mogelijke resultaten bestaat het eerste consult uit verschillende delen:

1. Intake en uitgebreid onderzoek.

2. Bij volwassenen vanaf 25 jaar wordt, indien er geen beeldmateriaal  aanwezig is van de laatste 2 jaar, een iDXA botscan gedaan. Deze scan geeft de structuur weer van de gehele wervelkolom van schedel t/m bekken en bevat tevens een osteoporose onderzoek. Voor meer info klik hier

3. Een informatief consult in groepsverband. Dit is het meest belangrijke consult voor U als client. Voor meer info klik hier.

4. Uitleg van alle bevindingen, prognose stelling, behandelplan advies.

Het onderzoek
Intakegesprek:
Voorafgaand aan uw eerste bezoek vult u een vragenlijst in over uw klacht(en) en uw gezondheid. Daarna wordt er een intake gesprek gedaan aan de hand van de ingevulde vragenlijst.

Onderzoek:
Na het intakegesprek wordt d.m.v. orthopedisch, neurologisch en chiropractische testen het onderzoek gedaan. Vooral evenwicht, coördinatie en houding, spierkracht, reflexen, bloeddruk en hart- en ademhalingsritme worden gecontroleerd. Zorgvuldig wordt er gekeken of de linker- en rechterzijde van het lichaam symmetrisch werken. Nadien volgt een bewegingsonderzoek. Vooral de gewrichten van de wervelkolom en eventueel ook de gewrichten in de armen en de benen worden één voor één getest in alle bewegingsrichtingen. Geblokkeerde gewrichten zijn meestal drukgevoelig (ze voelen aan als een blauwe plek). Indien nodig kunnen er evt. röntgenfoto’s/MRI’s/CT’ scans opgevraagd worden.

iDXA bodyscan

Indien er de laatste 2 jaar röntgenfoto’s/MRI/CT scans gemaakt zijn, dan zullen deze opgevraagd worden voor een beter beeld van de klachten. Indien dit niet gebeurd is zal er bij mensen vanaf 25 jaar een basis iDXA scan gemaakt worden (indien mogelijk al bij het eerste consult), waarbij de gehele wervelkolom gescand wordt op slijtage en/of afwijkingen, en wordt een osteoporose meting gedaan van beide heupen en lage rug. Dit helpt bij het uitsluiten van bepaalde afwijkingen/ziektebeelden en betere prognosestelling. Voor meer info over de iDXA bodyscan klik hier

Patienten boven de 50 jaar is een IDXA osteoporose meting verplicht indien botontkalking nog nooit gemeten is d.m.v. een DEXA meting.

Vervolg consult

Diagnose:

In uw volgende bezoek wordt er uitgebreid met u overlegd wat er uit het onderzoek is gekomen, zal de scan met u worden doorgenomen en krijgt u een kopie mee van deze scan. Afhankelijk hiervan volgt een behandeladvies indien behandeling van toepassing is. Evt. wordt er besloten tot een doorverwijzing terug naar huisarts of andere therapeut. Tevens wordt ook uitgelegd wat u van de behandeling kunt verwachten. Eventueel opgevraagde  röntgenfoto’s/MRI's/CT's worden dan ook besproken. De chiropractor legt het behandelplan aan u voor en zal er na toestemming gelijk met de behandeling begonnen worden.

De Behandeling

Uit het onderzoek wordt een beeld verkregen van de functie van de wervelkolom en gewrichten en belastbaarheid van het zenuwstelsel. Dit zal uiteindelijk bepalen welke vorm van behandelen, de frequentie van behandeling, en de hoeveelheid die gedaan wordt binnen 1 behandeling, gekozen zal worden. Een zenuwstelsel dat zwak is, reageert sterk op iedere externe prikkel. Deze patiënt is bijv. overgevoelig voor licht, snel duizelig bij bijv. autorijden en kan niet meerdere dingen tegelijk doen. Het zenuwstelsel moet echter gestimuleerd worden om wederom op een hoger niveau te kunnen functioneren. Net als een zwakke spier getraind moeten worden om beter te functioneren, moet ook het zenuwstelsel getraind worden. Het is daarom van essentieel belang dat de dosering van de stimulus optimaal is d.w.z. niet teveel, maar ook weer niet te weinig. NB. Wij gebruiken meer technieken dan alleen de manipulatie ('kraak') technieken. Mensen die deze techniek niet prettig vinden, kunnen dus gewoon bij ons terecht. Voor behandeltechnieken klik hier

Lezing

Omdat het niet mogelijk is om alles uit te leggen tijdens de behandelingen, geven wij 1 keer per 2 weken een lezing over chiropractie en wat u zelf kunt doen om uw klachten zo goed mogelijk onder de knie te houden. Op deze manier begrijpt u beter wat u zelf kunt doen om een betere gezondheid te onderhouden en uw gezondheidskosten dus zo laag mogelijk te houden. Uit ervaring weten wij dat mensen die deze lezing bijwonen, sneller herstellen. Tijdens de lezing is er genoeg tijd om rustig vragen te stellen. Deze lezing is open voor iedereen en is GRATIS. Opgave is wel verplicht zodat wij weten hoeveel mensen er komen. Voor meer info over data’s zie kopje ‘lezing’ op onze homepage.

Onderzoek en Behandeling