Chiropractische zorg bij klachten door Ischias?

Internationaal

Zorg kan ook in het Engels worden gegeven

Specialist in Rug, Nek & Schouderklachten

Korte wachttijden

Snel terecht met klachten

Heb je last van pijn in de lage rug die uitstraalt richting de bil en/of de achterkant van het been? Dan kan het zijn dat je last hebt van Ischias. Wanneer je de factoren die de ischias instandhouden niet wegneemt, kunnen de klachten die je ervaart verergeren.

Een chiropractor kan helpen bij het voorkomen hiervan. In deze blog lees je hier meer over.

lage rugklachten

Wat is ischias precies?

Ischias is de benaming van zenuwpijn aan de ischiaszenuw. Deze zenuw ontspringt in de lage rug vanuit het ruggenmerg en loopt naar de bil en de achterkant van het been. Bij Ischias kun je dan ook last hebben van klachten in zowel de lage rug, de achterkant van het been als de bil.

De soort pijn en de mate van pijn zijn per persoon verschillend. Zo kan de pijn stekend of zeurend zijn en variëren van lichte tot zeer hevige pijn. Naast pijn, kun je last krijgen van een doof gevoel, tintelingen of spierzwakte in de bovengenoemde gebieden.

Daarnaast komen ook spierkrampen voor bij mensen met Ischias.

Waardoor ontstaan de klachten van Ischias?

Zoals je hebt kunnen lezen, is ischias een zeer vervelende aandoening. Maar waardoor ontstaat ischias eigenlijk?

In principe ontstaan de klachten van een ischias door een verstoring van de werking van de ischiaszenuw. Drie veelvoorkomende oorzaken van deze verstoring zijn:

Overbelasting

Een van de meest voorkomende oorzaken van ischias is overbelasting. Wanneer de belasting op de rug groter is dan de belastbaarheid van de rug, kan er schade ontstaan. Schade gaat vaak gepaard met (kleine) ontstekingsreacties van de structuren in de rug. Hierdoor nemen ze meer ruimte in en kan het leiden tot een beknelling van de ischiaszenuw.

Een hernia

De wervelkolom is een opstapeling van ruggenwervels. Tussen deze ruggenwervels bevinden zich tussenwervelschijven. Bij een hernia is het binnenste deel van een tussenwervelschijf uit gaan puilen. Dit uitpuilende stukje kan op de ischiaszenuw gaan drukken en klachten veroorzaken.

Cervicale kanaalstenose

Bij cervicale kanaalstenose is er sprake van een vernauwing van het wervelkanaal. Dit is het kanaal in de wervelkolom waar het ruggenmerg doorheen loopt. Bij een vernauwing van het wervelkanaal blijft er minder ruimte over voor de zenuwen in het ruggenmerg. Door de druk die als gevolg van de cervicale kanaalstenose ontstaat, kun je last krijgen van klachten.

Chiropractische zorg bij klachten door Ischias

Wanneer je last hebt van Ischias, is het ontzettend belangrijk om een behandelaar te raadplegen. De klachten door ischias kunnen namelijk verergeren wanneer je de instandhoudende factoren niet wegneemt.

Een chiropractor is gespecialiseerd in het behandelen van klachten die ontstaan vanwege communicatiestoornissen tussen de zenuwen en de gewrichten in de wervelkolom. Chiropractie is dus een uitstekende oplossing wanneer je last hebt van Ischias.

Ischias chiropractie

Het behandelplan bij Ischias klachten

Om de behandeling zo effectief mogelijk te maken, zal de chiropractor eerst achterhalen wat de oorzaak is van de klachten en wat deze klachten in stand houdt. Zo zal de chiropractor vragen stellen over het moment van ontstaan van de klachten en je leefstijl.

Ook zal de chiropractor een aantal lichamelijke tests uitvoeren om een algeheel beeld te krijgen van je klachten. In sommige gevallen is ook een chiropractische scan nodig. Na dit onderzoek stelt de chiropractor een plan op.

Het behandelplan verschilt per persoon. Wel zijn er een aantal veelvoorkomende onderdelen van de behandeling, zoals het toepassen van manipulaties. Deze manipulaties staan ook wel bekend om hun krakende geluid, wat geheel ongevaarlijk is. Manipulaties zijn krachtige, korte momenten van druk die de chiropractor uitoefent op jouw lichaam. Deze manipulaties maken ruimte voor de beknelde ischiaszenuw en verminderen daardoor de klachten.

Naast manipulaties zijn oefeningen ook onderdeel van nagenoeg ieder behandelplan. Deze oefeningen doelen op het versterken en mobiliseren van je spieren en gewrichten, waardoor de belastbaarheid van jouw lichaam toeneemt en de klachten verminderen en minder snel terugkeren.

Hoogwaardige zorg bij Ischias klachten bij Life Chiropractie

Herken je de klachten die horen bij Ischias? Neem dan contact op met ons. Wij helpen je graag door het verminderen van je pijn, zodat jij jouw dagelijkse activiteiten weer pijnvrij kunt oppakken!

Wil je weten of Chiropractie jou kan helpen?

Neem dan nu contact op en laat je onderzoeken door Mark Ott