Kan een chiropractor iets doen tegen een versleten rug?

Internationaal

Zorg kan ook in het Engels worden gegeven

Specialist in Rug, Nek & Schouderklachten

Korte wachttijden

Snel terecht met klachten

Ja, dit kan inderdaad! Want hoewel een versleten rug een serieuze aandoening is, betekent dit niet dat er niets meer te doen is.

De kans is groot dat je hebt gehoord dat de beschadiging niet meer terug te draaien is. Wij willen andere zorgverleners niet afvallen, maar dit is niet hoe wij een versleten rug inschatten.

De klachten hebben namelijk niet altijd een directe relatie met de schade, daarnaast zijn er allerlei betrokken factoren. Dit zijn allemaal aanknopingspunten voor gerichte therapie.

Wanneer de situatie goed wordt geanalyseerd, is er daarom vaak nog van alles mogelijk. Wij willen je hier graag meer over vertellen.

Versleten rug chiropractor

Wat is er aan de hand bij een versleten rug (veel misverstanden hier!)

In de meeste gevallen wordt er bij een versleten rug, een rug bedoeld met artrose klachten. Door de artrose beschadigt het kraakbeen in de rug. Dit kraakbeen bevindt zich tussen de wervels, waardoor schokken absorberen en de rug flexibel maken.

Van kraakbeen is het bekend dat het niet zomaar terug groeit. Wanneer er dus kraakbeen is verdwenen, dan zal dit niet meer terugkeren. Tot zoverre is de schade dus niet te herstellen.

Bij artrose is er echter veel meer aan de hand dan alleen slijtage van het kraakbeen. Bij een versleten rug (artrose dus) is er sprake van een actief ziekteproces dat niet alleen het kraakbeen beschadigt maar ook een ontstekingsreactie geeft.

Hierdoor raken ook omliggende structuren aangedaan en ontstaan er allerlei bijkomende problemen. De grote winst is dan ook vaak te halen bij het verminderen van het ziekteproces en waardoor de omliggende structuren geen hinder meer ondervinden.

Welke rugklachten heeft u bij een versleten rug?

We beschreven net al dat de klachten ontstaan als gevolg van het verminderde kraakbeen en door het ontstekingsproces. Bij een versleten rug heb je daarom vaak ook diverse klachten.

Het bewegen kan pijnlijk zijn en verloopt minder soepel. Het bewegen kan vooral aan het starten van een activiteit pijnlijk zijn. Wanneer je een tijdje bezig bent, worden de klachten vaak minder.

De pijn ontstaat door het ontstekingsproces en doordat de druk niet meer goed wordt verdeeld. Door het verdwijnen van het kraakbeen, kan de stand van de wervels/wervelkolom afwijken. Dit zorgt voor een onjuiste houding en overbelasting van bepaalde delen van de rug.

Wij zien zelfs klachten aan de heupen of knieën hier ontstaan. Sterker nog, doordat er zoveel zenuwen langs de wervels lopen, kunnen ook andere klachten ontstaan wanneer deze zenuwen in de verdrukking raken.

De klachten kunnen dus heel divers zijn, van sommige klachten wordt zelfs vaak niet eens vermoed dat ze een relatie met de rug hebben. Daarom is chiropractisch onderzoek heel vaak een eyeopener.

Onze manier van zorg bij een versleten rug

Het kraakbeen dat verdwenen is, dat komt niet meer terug. We richten ons daarom op al die zaken die nog wel te corrigeren zijn. Dit zijn grofweg twee belangrijke doelen:

  • Het verminderen van het ziekteproces (de ontsteking die het kraakbeen en andere structuren beschadigt)
  • Het verbeteren van de stand van de rug/wervels, waardoor de druk beter wordt verdeeld.

Het eerste doel vraagt een systemische, want er kunnen allerlei factoren zijn die het ziekteproces beïnvloeden. Wij gaan daarom op zoek naar betrokken factoren die het ziekteproces in stand houden of verergeren. We zien vaak dat er een andere manier van bewegen, meer/minder beweging, betere voeding en aanwezige intoxicatie aangrijpingspunten zijn.

Door middel van manipulaties, houdingsadvies en specifieke oefeningen kunnen we de stand van de wervels beïnvloeden. Wanneer hier balans is, dan wordt de druk optimaal verdeeld en is de rug zo soepel mogelijk. Er is dan geen overbelasting, waardoor er geen pijn of stijfheid hoeft te zijn.

Chiropractor versleten rug

Kom naar Life Chiropractie voor een grondig onderzoek en passende zorg

Onze cliënten zijn uniek, waardoor ook de resultaten verschillen. Wij vinden echter in nagenoeg alle gevallen mogelijkheden om jouw gezondheid te verbeteren. Soms heel direct, maar soms ook indirect of via een omweg.

Daarom komen we graag met je in contact, juist wanneer je al heel lang klachten hebt. Want aan sommige zaken is niets te doen, maar maak alsjeblieft niet de fout om onnodig met klachten rond te blijven lopen.

Wij staan voor je klaar!

Wil je weten of Chiropractie jou kan helpen?

Neem dan nu contact op en laat je onderzoeken door Mark Ott