Het effect van houdingsproblematiek op concentratieproblemen bij kinderen.

Internationaal

Zorg kan ook in het Engels worden gegeven

Specialist in Rug, Nek & Schouderklachten

Korte wachttijden

Snel terecht met klachten

Het brein van kinderen is op veel vlakken anders dan het brein van volwassenen. Een belangrijk verschil is dat de hersenen van kinderen nog volop in ontwikkeling zijn.

De hersenen van een kind zijn dus niet alleen bezig om alle fysieke en mentale processen te regelen. De hersenen worden ook nog eens getraind en gevormd en ontwikkelen zich iedere dag.

Dit zorgt ervoor dat een kinderbrein vaak heel druk is. In gezonde omstandigheden is het kinderbrein hier ook goed tegen bestand.

Helaas hebben toch veel kinderen klachten als concentratieproblemen of een verstoorde motorische ontwikkeling. De reden hiervoor ligt vaak in de kwaliteit en de kwantiteit van de prikkels die het brein ontvangt.

De chiropractische oplossing van deze problemen, ligt vaak in het verminderen van die prikkels.

concentratieproblemen

Wat is er eigenlijk aan de hand bij een kind met concentratieproblemen?

Concentratieproblematiek is een breed begrip. Er wordt soms mee bedoeld dat een kind niet rustig een taak uitvoert. In andere gevallen doelt men meer op het feit dat een kind snel is afgeleid of snel is verveeld.

Hoe de concentratieklachten ook worden omschreven, zowel het kind als de omgeving kunnen hier last van hebben. De klachten zijn met name vervelend voor de kinderen zelf, omdat deze er allereerst voor zorgen dat kinderen moeite hebben met het uitvoeren van taken. Ze leveren vaak ook irritatie of onbegrip op vanuit de ouders of onderwijzers.

Door de concentratieproblemen mist een kind de uitleg voor een opdracht, doet het van alles door elkaar of is het kind halverwege afgeleid. Concentratie klachten kunnen zo zorgen voor mindere leerprestaties maar ook voor frustratie en onbegrip.

Wij zien bij ten minste een deel van de kinderen dat de klachten komen door een verstoring van de prikkels die het brein ontvangt. Onze behandeling is dan ook gericht op het beter reguleren van die prikkels, zodat het brein niet overbelast raakt.

Te veel prikkels kunnen zorgen voor concentratieproblemen

Informatie van onze ogen, oren en andere zintuigen wordt via ons zenuwstelsel naar onze hersenen vervoerd. Ons brein ontvangt zo informatie vanuit het lichaam om te weten wat er zich in de omgeving afspeelt.

Deze informatie kan bijvoorbeeld bestaan uit wat onze gesprekspartner zegt of iets wat we zien. Maar ook ons hart of onze spieren sturen voortdurend informatie naar ons brein.

Wanneer deze informatie niet op de juiste manier ons brein bereikt, dan kan dit zorgen voor allerlei uiteenlopende problemen. Het brein is zo druk met het filteren van prikkels en informatie, dat er onvoldoende ruimte is om zich te focussen op andere taken.

Dit kan er ook gebeuren bij kinderen met concentratieproblemen. Het brein ontvangt te veel informatie of vertekende informatie. Hierdoor is het brein zo druk, dat er onvoldoende ruimte is om zich op een taak te focussen.

Het verhelpen van verstoringen in het zenuwstelsel, is dan ook het speerpunt van onze behandeling.

Hoe gaan wij te werk bij concentratieklachten bij kinderen?

Als chiropractor met een focus op functionele neurologie, hebben wij meerdere opties om verstoringen in het zenuwstelsel aan te pakken.

Wij zien in veel gevallen een scheve stand van het hoofd of de rug. Deze afwijking kan heel subtiel zijn en soms nauwelijks waarneembaar. Toch is dit een belangrijke factor bij concentratieproblemen.

Wanneer het hoofd niet recht boven de wervelkolom staat, dan zijn de wervels niet in balans. Doordat er allerlei zenuwen langs en door de ruggenwervels en nekwervels lopen, kunnen deze zenuwen hierdoor verstoord raken.

Anderzijds is een scheve stand van het hoofd of de rug een signaal dat het hoofd of de rug niet goed worden aangestuurd. Wij omschrijven dit als een mechanische onbalans dat een gevolg is van neurologische onbalans. Er is dus sprake van een neurologische verstoring, die waarschijnlijk zowel invloed heeft op de houding als op het gedrag.

Het is onze taak om deze verstoring te vinden en vervolgens te verzorgen. Wij hebben hiervoor zeer uiteenlopende technieken en methoden om het zenuwstelsel te ontlasten, trainen of te reguleren.

De exacte invulling van de zorg, is volledig afhankelijk van de oorzaak van de klachten van uw kind.

Kom bij concentratieproblemen van uw kind naar onze experts

Ons centrum voor chiropractie richt zich op kinderen met (neurologische) klachten. Wij hebben dan ook zowel de expertise als de middelen om uw kind te helpen.

Naast de vele handmatige technieken die wij inzetten, hebben wij diverse hulpmiddelen en zelfs een klimmuur om de motorische vaardigheden te stimuleren.

Wij komen graag met u in contact wanneer uw kind last heeft van problemen met het concentreren. Wij zijn goed bereikbaar via de telefoon of mail en wij staan voor u klaar!

Wil je weten of Chiropractie jou kan helpen?

Neem dan nu contact op en laat je onderzoeken door Mark Ott