Je nek zelf manipuleren? Een slecht idee!

Internationaal

Zorg kan ook in het Engels worden gegeven

Specialist in Rug, Nek & Schouderklachten

Korte wachttijden

Snel terecht met klachten

Je nek zelf manipuleren? Een slecht idee!

Veel mensen proberen hun eigen nek en/of rug te manipuleren (veel mensen noemen dit “kraken”)

Ze doen dit voor verschillende redenen. Dit kan bijvoorbeeld verlichting zijn maar ook om andere te laten schrikken van het harde geluid.

Toch is het zelf manipuleren van je nek en/of je rug niet verstandig en kan zelf leiden tot ongelukken.

De noodzaak om je eigen lichaam te manipuleren is mogelijk een teken van een onderliggend probleem. Dit kan bijvoorbeeld een slechte houding zijn. Hierdoor worden de gewrichten in de wervelkolom overmatig belast en door de spanning die erop staat worden de gewrichten beperkt in hun beweging en kan dit een ongemakkelijk gevoel geven en uiteindelijk leiden naar pijnklachten.

Als dit probleem lang aanhoudt kan dit zelfs leiden tot geiriteerde spieren en gewrichten.

Wanneer je je nek of rug zelf manipuleert gebeurt de manipulatie vaak bij het boven- of onderliggend gewricht en dus niet bij het gewricht welke de correctie nodig heeft.

Wanneer je jezelf manipuleert, kan dit hetzelfde ‘ploffende’ geluid maken als een Chiropractie-correctie. (dit zijn luchtbellen, vergelijkbaar met het openen van een champagnefles)

Dit kan enige verlichting bieden, vanwege de natuurlijke afgifte van een pijnstillende chemische stof genaamd endorfine. Maar het kan schade veroorzaken en op de langere duur kan dit grote problemen geven.

Chiropractoren studeren meer dan 5 jaar om het juiste gewricht op de juiste manier te corrigeren (zie afbeelding).

Wanneer een gewricht wordt beperkt in zijn beweging, werken de gewrichten boven en onder dit gewricht, harder om het gebrek aan beweging in het stijve gewricht te compenseren. Deze gewrichten bewegen daardoor al te veel en wanneer je jezelf manipuleert, dwing je ze om nog meer te bewegen. Dit kan na verloop van tijd problemen geven in de wervelkolom en tot instabiliteit en toekomstige ongemakken leiden.

Mocht je regelmatig je nek en/of rug “kraken” dan adviseren we je om je wervelkolom te laten checken op onderliggende problemen. De volgende stap is, een ​​volledig onderzoek met een chiropractor in te plannen om de beweging en functie van de afzonderlijke gewrichten van de wervelkolom te beoordelen. De Chiropractor kan chiropractische aanpassingen aanbevelen om de juiste beweging van de wervelkolom te herstellen en indien nodig oefeningen en/of houdingsadvies meegeven.

Probeer in de tussentijd onnodige stress in je nek en schouders te voorkomen.
Gerelateerd nieuws
Ben je bang voor chiropractie?
Wat is chiropractie en wat doet een chiropractor?
MRI, CT-scan, DXA, wat is het verschil?
4 Tips om smartphone klachten te vermijden.

Wil je weten of Chiropractie jou kan helpen?

Neem dan nu contact op en laat je onderzoeken door Mark Ott