Wat stress doet met je lichaam.

Internationaal

Zorg kan ook in het Engels worden gegeven

Specialist in Rug, Nek & Schouderklachten

Korte wachttijden

Snel terecht met klachten

Wat stress doet met je lichaam.

Wij zien veel klachten die resulteren vanuit stressoren in het dagelijks leven. Er zijn verschillende stressoren welke een andere aanpak vereisen om deze op te lossen. Kort gezegd zijn de stressoren chemisch (o.a. voeding), emotioneel en fysiek. Alle drie de stressoren creëren problemen op hun eigen vlak EN in andere vlakken. Zoals bijv. chemische stressoren rugklachten veroorzaken of je herstel in de weg kunnen zitten. Als je emotioneel niet lekker in je vel zit, kan dit chemische problemen geven. Troost-eten is zo een voorbeeld.

yoga_bed
Als je dieper kijkt naar de processen in je lichaam, dan zie je dat er veel meer bouwblokken (vitamines, mineralen, aminozuren) verbruikt worden bij stress dan bij rust. Het meest voorkomende voorbeeld is de kramp in de kuiten of de rusteloze benen welke ’s nachts kan optreden bij periodes van stress. Magnesium wordt veel meer verbruikt ten tijde van stress, vandaar de kramp.

Extra aanvullen of voeding tot je nemen met extra bouwblokken is dan een vereiste wil je dit op een natuurlijke wijze oplossen. Je kunt vrij snel aannemen dat als er 1 tekort ergens van is, dat er meerdere tekorten zijn. Een pilletje van de dokter is goed om signalen stil te leggen, maar is zeker geen oplossing voor de langere termijn. Sterker nog, de ‘bij’-werkingen veroorzaken andere klachten waartegen regelmatig weer een andere medicatie wordt gegeven. Een goed voorbeeld hiervan is antibiotica, welke zorgt voor een disbalans in de darmen waar schimmelinfecties weer een gevolg van kunnen zijn. En zo komen we in een neerwaartse spiraal terecht. Bij crisisgevallen is medicatie zeker een oplossing. Maar voor de lange termijn is terug naar de basis en balans creëren de enige oplossing voor volledig herstel.

Welke factoren zijn belangrijk voor een goed herstel en een goede kwaliteit van leven?

Sporten is belangrijk. In ons vak zorgt een goede opbouw en versterking van spieren voor een sterke rug. Lange duursporten creërt weer het tegenovergestelde, dus als je in een duidelijke vermoeidheid zit, danwel burnout achtige klachten voelt, dan is het niet te adviseren om langer dan 1 uur achter elkaar te sporten.

Gezonde voeding met tevens veel rauwe producten zorgt voor hoogwaardige bouwblokken.

Emotionele problemen of negatief denken zorgt voor chemische processen in het brein. De hersenen ‘denken’ het lichaam letterlijk ziek. Bij een slecht functionerend chemisch lichaam heeft dit ook een effect op het brein. Mensen beseffen niet wat negatieve gedachten of veel klagen met een lichaam doet.

Klachten zijn verklaarbaar vanuit de chemie en processen vanuit het lichaam. Als chiropractor zien wij veel klachten op het gebied van de wervelkolom hierdoor. Een simpel voorbeeld is als je niet lekker in je vel zit, trek je je schouders op en zet je je lichaam vast. Hierdoor gaat je ademhaling omhoog en ga je fronsen.

De fysieke stress van overbelasting is nog een grote factor die erbij komt in ons leven. Een slechte houding is bijv. de tablet nek-houding bij zowel jonge kinderen als bij de ouderen (wie ervaart niet de tintelingen in de handen bij het langer vasthouden van een telefoon of tablet of de nekklachten). Of het lange zitten, waarbij we ook nog het liefst in onze banden hangen omdat rechtop zitten lang niet zo lekker zit als lekker hangen in de stoel of bank. Het draagt allemaal niet bij aan een snel herstel.

Feit is, iedereen heeft van binnen een universele kracht (of zoals wij het noemen een innerlijke dokter). Deze kracht werkt 24 uur per dag om alle cellen te vernieuwen en om processen in je lichaam goed te laten verlopen waar wij totaal niet bewust van zijn. Daarnaast is het continu bezig om problemen en/of opgelopen schade te herstellen. Echter op eigen kracht lukt dit niet volledig. Je zal rust en balans moeten creëren. Doe je dit niet? Dan zal het lichaam op een gegeven moment een pijn signaal of klachten geven, en dat signaal is niet altijd straight forward.

Het kan op een heel andere manier tot uiting komen, zoals bijvoorbeeld het geval is bij eczeem, allergie en auto-immuunziekten. Je zult dan moeten nadenken of je het belangrijk vindt om NU te starten om voor je lichaam te zorgen of dat je de schade laat oplopen. Dat je energie nog meer omlaag gaat (want de energie wordt gebruikt om het lichaam te helpen herstellen). Je hierdoor niet meer normaal kunt functioneren in het dagelijks leven, en dat je dan ook nog letterlijk de rekening gepresenteerd krijgt in de vorm van hoge ziektekosten die waarschijnlijk niet allemaal vergoed worden.

Wil je terug naar de basis, dan is het belangrijk om te gaan kijken welke disbalans en schade er is ontstaan, je voeding aan te passen, eventuele mentale hulp te gaan zoeken in de vorm van begeleiding of cursussen, en de wervelkolom te laten checken.

Welk effect heeft een wervelkolom dan op uw gezondheid? Alles!

Veel mensen denken dat chiropractie alleen pijnklachten verminderd. Ons doel (en passie) is niet de pijn te verminderen, want dit is een signaal dat veel te laat komt in het lichaam. Maar wij zorgen dat de basis van je lichaam (het zenuwstelsel) goed kan functioneren. Met een wervelkolom die vrij is van blokkades, zodat er een ongestoorde connectie tussen het brein en lichaam is. De bijwerking: pijn verdwijnt en het lichaam gaat beter functioneren. Processen worden beter aangestuurd, energie blijft daardoor over en zo kunnen we een gezonder leven leiden, die meer weerbaar is tegen stress op alle vlaktes.

Wil je weten of Chiropractie jou kan helpen?

Neem dan nu contact op en laat je onderzoeken door Mark Ott